Fläderbonanza

Har börjat bli ett jäkla tjat på efterrätter här hemma... LCHF-style såklart, vilket för oss ofta betyder (citat Fredrik:) "nå kladd mé nötter". I detta fall fläderglass med vanilj- och fläderkaramelliserade nötter och en pensionsfruktshalva på toppen!
Ingredienser
2 ägg
2 dl grädde
1 dl creme fraiche, turkisk yoghurt eller liknande "kladd"
sötningsmedel efter smak
lite koncentrerad flädersaft (light) eller vad man nu vill smaksätta med.
någon näve nötter
en liten klick smör
vaniljpulver
passionsfrukt

Separera äggen och vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda äggulorna med en skvätt flädersaft och sötningsmedel, vispa hastigt/rör ihop. Vispa grädden och rör försiktigt i creme fraichen, ägguleblandningen och slutligen äggvitorna. Försök behålla luften i glassmeten. Häll i en form, ganska låg så fryser glassen jämnare. Är man en lycklig jävel med en glassmaskin så använder man förstås den! Men har man inte det, in i frysen, kom ihåg att röra om den ofta för att slippa iskristaller.

Nötterna då; smält smör i en panna, i med nötterna, några droppar flädersaft igen och när det kokat in kan man pudra över lite sötningsmedel om man vill ha en karamelliserad, sockrad känsla på nötterna. Och det vill man ju!

Låt glassen frysa, nötterna svalna, dela en passionsfrukt och servera!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0