April, april?

Läser detta i min landsortstidning Norran:


P O Enquist först ut i fildelarjakt

15 av Sveriges mest kända författare blev först ut med att använda den nya Ipredlagen. De vill att Solna tingsrätt ger klartecken till att lämna ut IP-numret till en server med 2 000 ljudböcker.

De 15 författare som gett sina förlag i uppdrag att driva processen är i princip samma namn som trängs på bästsäljarlistorna. Det är Leif G W Persson, Jan Guillou, Håkan Nesser, Henning Mankell, Catharina Ingelman-Sundberg, Karin Wahlberg, Åsa Larsson, P O Enquist, Torbjörn Flygt, Ernst Brunner, Mia Törnblom, Andreas Roman, Katerina Janouch, Stieg Larssons dödsbo och Jens Lapidus.

- Men det är många fler författare som har sina böcker på den här servern. Det handlar om 2 000 ljudböcker vilket betyder att det mesta av svensk ljudboksutgivning finns på servern, säger Kjell Bohlund, ordförande i Svenska förläggareföreningen. Vi har ju arbetat för att få den här lagstiftningen, så det är klart vi tycker att den ska användas. Det är också viktigt att det skapas intressanta prejudikat. Det här är ett stort ärende och jag tycker att det är bra att domstolsresurserna används till det.


Det är Antipiratbyrån som hjälpt förlagen med den tekniska kunskapen och spårningen av den aktuella servern.

- Den här servern är en källa för filer som sedan hamnar på Pirate Bay, en så kallad toppsajt. Det är ett mönster som går igen inom filmbranschen där det finns extremt välordnade ligor som gör det här mer eller mindre yrkesmässigt, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Skivbolagens branschorganisation Ifpi väntar ytterligare en tid med sin första framställning till domstol.

- Vi håller på med bevisinsamling och vi är nog inte klara med det inom den närmaste veckan. Bokförlagen får gärna bli först, säger vd Lars Gustafsson.

Det är alltså vi som har pensionärssymtom och lyssnar på ljudböcker i våra iPods som är de första som åker dit... Hoppades att det var årets aprilskämt, men så såg jag en artikel om att snus skulle förbjudas i centrala Skellefteå och förstod att så inte var fallet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0